Etelä-Afrikan matkallamme minusta tuntui siltä, että vähintään joka toinen paikka oli reissumme kohokohta. Kapkaupungin ainutlaatuisten kokemusten lisäksi nautin roadtripistamme, jonka reitiksi muotoutui Kapkaupunki – Stellenbosch – Knysna – Robberg – Tsitsikamma – kansallispuisto Addo – Mossel Bay – Kapkaupunki. Tarkoituksena oli erityisesti nähdä Garden Routen nähtävyyksiä ja tehdä safariretki Addoon, josta kirjoitin edellisessä postauksessani.
Kun suunnittelimme Etelä-Afrikan matkaamme, perehdyin erityisesti Kapkaupunkiin. Osa roadtripilla ja Garden Routella vastaan tulleista paikoista oli taas puoliarvoituksia etukäteen. Upean luonnon lisäksi majoituksemme Stroms Riverin ”puutarhamökissä” ja Mossel Bayn ”merimökissä” nousivat roadtripimme kohokohdiksi.
Delheim – viininmaistelua Stellenboschissa
Aloitimme roadtripimme kohti Garden Routea koukkaamalla Etelä-Afrikan kuuluisan viinialueen Stellenboschin kautta. Menimme alueen lukemattomista viinitiloista Delheimiin, jonne päädyimme sattuman kautta. Lentokoneessa vieressäni istunut hollantilaisnainen vinkkasi minulle Delheimista, jonka hänen paikalliset ystävänsä omistivat. Muutaman googlettelun ja vertailun jälkeen päätimme suunnata sinne.
Delheimin viinitilan maisemaa komistivat vuoret, jotka kumpuilivat viiniköynnösten takana. Paikan palkittu roseviini Delheim Pinotage Rose oli meistä ihan jees, mutta erityisen hyviä olivat Gewürztraminer-valkoviini ja rumimman pulloetiketin voittanut Spatzendreck-jälkiruokaviini. Sen etiketissä paistatteli viinitynnyriin pissaava lintu. Yllätyimme, että nelihenkinen seurueemme ei maksanut maistelukierroksesta mitään, mutta mukava oli sitten ostaa kotiin viemisiksi ja kiitokseksi edellisiä lemppareita. Delheimissa oli myös ravintola, jonka terassilla söimme lounaan viininmaistelun jälkeen.
Vuoria ja päärynöitä Route 62:lla
Delheimista jatkoimme matkaa kohti rannikkoa Route 62:ta pitkin. Miehet olivat oivaltaneet tämän upean tien, joka mutkitteli keskellä vuorijonoja ja vihreitä maisemia. Ohitimme erään kylän, jonka kohdalle rekka-auton päärynälasti oli kaatunut. Seurasimme, miten kylän lapset ja aikuiset riensivät monesta suunnasta noutamaan hedelmiä pussukoihinsa.
Lepopäivä Knysnassa
Vietimme ensimmäiset yöt Garden Routen varrella olevassa Knysnan kaupungissa. Knysnalle omaleimaista oli sen Intian valtamerestä erottava laguuni. Knysnan lähiympäristössä olisi ollut paljon luontoa tutkittavana, ja merelle olisi päässyt erilaisilla paateilla, mutta me päädyimme viettämään kaupungissa lepopäivää ilman ohjelmaa. Knysnassa oli runsaasti kauppoja ja ravintoloita, mutta myös paikallinen elämä oli läsnä.
Upea Robberg
Knysnan jälkeen suuntasimme matkan varrella olevalle Robbergille, joka on luonnonsuojelualue ennen Plettenberg Bayta. Jätimme auton parkkipaikalle ja suuntasimme kohti Robbergin polkuja paikasta sen enempää tietämättä.
Tämä villikortti osoittautui upeaksi niemenkärjeksi, jota kaunistivat vihreä kasvillisuus, kalliot ja meren tasoittama hiekkaranta. Aallot jylisivät ympärillä, kun ihmettelimme valtavaa määrää sinisimpukoita. Ne olivat ryhmittyneet meren piiskaamiin kallioihin.
Jos mahdollista, suosittelen Garden Routen varrella tutustumaan tähän mieleen jääneeseen kohteeseen. Robbergin kallioita ja rantaviivaa mutkittelevat eri pituiset patikointipolut, joilla voisi viettää usean tunnin. Jalkoihin kannattaa varata kunnon kengät eikä esimerkiksi sandaaleita, kuten allekirjoittanut.
Puutarhamökkielämää ja patikointia Tsitsikammassa
Tsitsikamman kansallispuiston Stroms Riverin kylässä majoituimme Bobin ja Louisen puutarhamökissä, joka löytyi Airbnb:n kautta. Paikallinen eläkeläispariskunta asui itse samassa pihapiirissä omakotitalossaan. Saimme vapaasti liikuskella pihalla, ottaa aurinkoa, keinua pihakeinuissa, katsella pihan istutuksia ja rapsutella pariskunnan koiria. Olo oli tervetullut, sillä Bob ja Louise olivat todella vieraanvaraisia ja ystävällisiä sekä antoivat vinkkejä pienen kylän ravintolatarjontaan. Joimme kahvia mökin terassilla ja napostelimme keittiössä odottaneita pikkuleipiä.
Storms River oli intiimi ja rauhallinen pikkukylä, jonka parin kadun varrella olivat kaikki ravintolat, hotellit ja kaupat. Käymistämme paikoista minun lemppareikseni nousivat persoonallisesti sisustettu Tsitrus Cafe sekä eteläafrikkalaisin värein maalattu The Bistro at Bitou, jonka yhteydessä oli taidegalleria. Illallistimme myös Marilyn’s 60’s Dinerissä. Ravintola oli Marilyn-rekvisiitan lisäksi lastattu Elvis-kuvilla, amerikkalaisilla kulkuneuvoilla, kirkkailla väreillä ja blingblingillä.
Tutustuimme Tsitsikamman maisemiin lähemmin patikointipäivänä, kun suuntasimme autolla patikkareittien lähtöpaikkaan lähelle joensuun vartta, Storms River Mouthia. Aloitimme päivän suorituksen helppokulkuisesta Mouth trailista. Tällä lyhyellä reitillä oli paljon muitakin turisteja, mutta reitistä jäivät kuitenkin päällimäisinä mieleen kauniit maisemat ja joensuun ylittävät riippusillat.
Waterfall trail taas muodostui kivikkoisista poluista sekä isoista kivistä, joiden välissä hypimme ja puikkelehdimme. Näimme matkan toisen käärmeen, joka kiemurteli kasvillisuuden keskellä. Kasvillisuus toi meille mieleen Jurassic Parkin, mutta onneksi pusikoista mönkivät vain söpöt dassiet eli tamaanit. Waterfall trailin palkinto olivat pienet vesiputoukset, joiden muodostamaan altaaseen pulahdimme uimaan ja virkistäytymään.
Meren äärellä Mossel Bayssa
Mossel Bay oli meidän stoppimme ennen takaisinajoa Kapkaupunkiin. En ollut ehtinyt lukea kyseisestä kaupungista juuri ollenkaan etukäteen, joten kaikki oli vain plussaa, mitä vastaan tuli. Täytyy taas hehkuttaa Airbnb-valintaamme. Mossel Bayssa yövyimme puutarhamökin sijaan merimökissä. Energinen ja puhelias hostimme Connie oli meitä vastassa, ja hän esitteli meille vanhan kotinsa, johon ihastuimme ensi silmäyksellä.
Connien pienessä talossa jokainen yksityiskohta oli harkittua. Sisustuselementit lattiasta kattoon oli valittu meriteeman mukaisesti. Kalatyyny pötkötteli sängyllä, siniset ja turkoosit käsipyyheet ja sisustustähdet roikkuivat seinällä, kahvia sai kaataa turkoosiin kuppiin ja seinäkellossa keinui laiva. Miljöö parani entisestään, kun kipusimme talon kattoterassille, josta seurasimme delfiinien iltahyppelyä rannan tuntumassa. Connie kertoi, että edellisenä iltana miekkavalas oli jahdannut delfiinejä.
Mossel Bayn lähistöllä olisi riittänyt aktiviteetteja, esimerkiksi laskettelua hiekkadyyneillä ja sukellusta haihäkissä. Lyhyellä visiitillämme päädyimme kuitenkin vain fiilistelemään ainutlaatuista miljöötä, kävelemään ja lenkkeilemään ja haaveilemaan seuraavasta lomasta Mossel Bayssa, joka yllätti meidät täysin.